Olympische vrouwen klaar voor strijd om Nederlands kampioenschap matchracen

Het Open Dutch Sailing Championships in Medemblik; “Dit wordt genieten.”

Annemieke Bes kijkt ernaar uit

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers zeilen normaal gesproken samen in de 470 klasse en zijn daarin gekwalificeerd voor Tokio 202One. Bij gebrek aan deelnemers in de 470 op het Open Dutch Sailing Championships zeilt dit duo voor deze gelegenheid samen met Annemieke Bes mee in het matchrace kampioenschap. Doelstelling is om weer wedstrijdritme op te doen met name op gebied van positionering en tactiek. Goed om te weten; Bes heeft dit duo in de Corona-periode, toen hun Griekse coach niet mocht reizen, begeleid als interim-coach.

Annemieke Bes gaf de volgende voorbeschouwing twee dagen voor het evenement: “Ik heb er echt zo veel zin in. Zo leuk. Mijn tas is al gepakt. Lekker zeilen met oostenwind in Medemblik met twee vriendinnen. Dit wordt genieten.”

Maak je kans op de overwinning?

“Ik heb de andere deelnemers gezien. Tja daar zitten wel wat oudgedienden tussen en nog ervaren matchracers ook. Dus ik denk daar moeten we als team niet te veel naar kijken, onze grootse tegenstanders zijn we zelf. We gaan er toch echt als een gelegenheidsteam heen, zonder enige training.”

Wat is het doel?

“Lobke en Afro hebben net zoals ik, heel veel zin in racen. Hun EK en WK is afgezegd. Die twee willen ook heel graag. Dus we gaan om plezier te hebben, maar als we nog een aantal trainingsdoelen realiseren dan is dat zeker goed. Als team is er altijd wat te halen. We willen vaak starten, scherp starten en de goede keuzes maken. Daarbij letten we vooral op de communicatie aan boord. Hoe komen de belangrijke beslissingen tot stand. En dit is matchracen. Een veel sneller spelletje nog.”

Die boot ken jij heel goed toch?

“Ik heb zoveel uren gemaakt in de Elliott voor de Olympische Spelen van 2012. Destijds samen met Renee Groeneveld en Marcelien de Koning. Ik kan die boot nog blind varen. Het wordt vooral kans om de boot zo snel mogelijk hard te laten gaan. Afrodite gaat sturen en Lobke en ik doen de trim, de wind en de strategie. We gaan zeker leerzame dingen meemaken, maar ik weet nu nog niet welke”, besluit Bes lachend.

Meer Nieuws

Open Dutch Sailing Championships in beeld

Open Dutch Sailing Championships in beeld

Succesvol Open Dutch Sailing Championships ondanks Corona-maatregelen

Succesvol Open Dutch Sailing Championships ondanks Corona-maatregelen

Winnaars 2020

Winnaars 2020