Nederlands kampioenschap matchracen tijdens het ODSC 2020

Het Nederlands kampioenschap matchracen vindt dit weekend plaats in Medemblik als onderdeel van het steeds groter wordende Open Dutch Sailing Championships. Dit jaar zijn er 11 teams ingeschreven voor het matchracen, waarvan twee met een vrouwelijke stuurman; het team van Julia Aartsen en het team van part-time concertpianiste en full-time olympisch zeilster Afrodite Zegers. Zegers neemt voor de gelegenheid een complete olympische bemanning van vriendinnen mee.

Het wedstrijdformat in de Elliot 6m

Op de Olympische Spelen van London 2012 was het matchracen nog een olympische discipline voor vrouwen en werd er gezeild in de Elliott 6m klasse. In Medemblik liggen nog een aantal van deze olympische Elliotts die geprepareerd worden voor het kampioenschap.

De deelnemende teams wisselen onderling met het aantal beschikbare boten. Dat wordt aangewezen middels loting. Het wedstrijdschema is als volgt: alle 11 deelnemers varen in een zogenaamde ‘Round Robin’ (voorronde / poule fase) in elk geval 1 keer tegen elkaar. Als er voldoende wind en gelegenheid is volgt er ook een tweede Round Robin.

De beste vier teams van deze voorrondes nemen het op zondag tegen elkaar op in de halve finales. De winnaar van de Round Robin mag daarin zijn eigen tegenstander kiezen voor de halve finale. De winnaar van die strijd gaat naar de finale evenals de winnaar van de andere halve finale.

Dit jaar zijn, vanwege de Corona maatregelen, toeschouwers niet welkom. Toch wil de organisatie het matchracen in het zicht van de haven te organiseren, om in elk geval voor de aanwezige media om goed te volgen te zijn.

De 11 schippers zijn

1 Dirk-Jan Korpershoek
2 Lars Hueckstaedt
3 Floris de Wit
4 Julia Aartsen
5 Jelle Roos
6 Lennard Bal
7 Victor Vertregt
8 Sven Möller
9 Gaston Loos
10 Afrodite Zegers
11 Jurjen Feitsma

Wat is Open Dutch Sailing Championships

Dit evenement was van oudsher het Nederlands Kampioenschap in de tien olympische klassen. Waarin breedtesporters het tegen de olympische topsporters opnamen. Maar het aantal breedtesporters in de meeste olympische klassen nam langzaam af, met uitzondering van de Laser en de Finn. Als gevolg daarvan heeft de organisatie in de loop van de jaren een aantal andere zeilklassen, die veel deelnemers kennen, uitgenodigd om gezamenlijk het Nederlands Kampioenschap mee te organiseren. De ambitie van het Watersportverbond, gemeente Medemblik en organisator Tig Sports is om het Open Dutch Sailing Championships vanaf 2021 verder uit te bouwen en te organiseren met een vernieuwend en compleet sociaal programma.

Meer Nieuws

Open Dutch Sailing Championships in beeld

Open Dutch Sailing Championships in beeld

Succesvol Open Dutch Sailing Championships ondanks Corona-maatregelen

Succesvol Open Dutch Sailing Championships ondanks Corona-maatregelen

Winnaars 2020

Winnaars 2020