Maxime Jonker ‘the woman to beat’ in Laser radial

Op het Open Dutch Sailing Championships 2020 in Medemblik, doet TeamNL zeilster Maxime Jonker mee in haar ‘eigen’ Laser radial klasse. Het aantal ingeschreven deelnemers staat op meer dan 60. En let op, dat zijn mannen en vrouwen die samen tegen elkaar racen. Jonker, de huidige vicewereldkampioen, is in dit veld ‘the woman to beat’. Iedereen wil voor deze fulltime profzeiler eindigen.

“Probeer elk jaar mee te doen”

Maxime Jonker heeft al wat titels op haar naam staan. Naast de tweede plaats achter Marit Bouwmeester op het WK 2020, werd zij ook drie keer Nederlands Kampioen. “Ik weet nog goed in 2011, toen ik voor het eerst meedeed aan het Open Dutch Sailing in de Laser radial, zeilde mijn eigen coach Rodie (Van Mackelenbergh red.) ook mee. Dat vond ik toen heel spannend. Ondertussen probeer ik, als het in ons internationale schema past, mee te doen. Dit om de jeugd, maar misschien ook wel om de andere liefhebbers in de klasse te inspireren. Ik vind dat tof om te doen. En daarnaast, zeker nu, willen we zoveel mogelijk wedstrijden varen en vooral plezier in topsport hebben en houden. Dat kan allemaal dit weekend.”

The woman to beat

Ook voor Jonker geldt, wat voor alle topzeilers geldt: alle andere deelnemers willen vooral van de favorieten en de professionals winnen. Een andere favoriet is Paul Hameeteman, uit de talentploeg, die net de Kielerwoche in de Laser radial open klasse heeft gewonnen.

“Iedereen verwacht dat je dit wel even makkelijk wint terwijl alle andere deelnemers van jou willen winnen. Bij de jeugd zitten altijd weer nieuwe talenten die niets liever willen dan de gevestigde orde verslaan. En ik geef wel trainingen en coach ook sommige talenten, dus ik weet hoe goed ze kunnen zijn. Je moet nog steeds winnen, dus als de beste starten, heel goed varen en goed opletten. Ik verwacht vooral weer goede battles met Paul Hameeteman uit de jeugd, die heeft toch echt wel veel stappen gemaakt afgelopen jaar.”

Meer Nieuws

Open Dutch Sailing Championships in beeld

Open Dutch Sailing Championships in beeld

Succesvol Open Dutch Sailing Championships ondanks Corona-maatregelen

Succesvol Open Dutch Sailing Championships ondanks Corona-maatregelen

Winnaars 2020

Winnaars 2020