iQFOiL demonstratiesport op het Open Dutch Sailing Championships

De Nederlandse windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe behoren tot de absolute wereldtop. De twee huidige wereldkampioenen bereiden zich voor op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio op het bestaande RS:X board. Daarna wordt de RS:X vervangen door de ‘zwevende’ iQ-FOiL. Badloe werd recent Europees Kampioen iQ-FOiL en De Geus pakte het brons op datzelfde EK. Op initiatief van Badloe en zijn coach Aaron McIntosh worden tijdens het Open Dutch Sailing Championships iedere dag  demonstratiewedstrijden georganiseerd op deze iQFOiL boards.

Toekomst van de watersport

Kiran Badloe zweert erbij. Die riep al jaren geleden op zijn eigen socials “Loyal to the Foil”. Met andere woorden alle vrije tijd die Badloe en destijds zijn trainingspartner Dorian van Rijsselberghe hadden, stonden ze op de foilende windsurfer. Hun coach Aaron McIntosh was zelfs zo enthousiast dat deze ex-wereldkampioen windsurfen ook spontaan het water weer op ging. Dit trio klopte vervolgens aan bij World Sailing en het  IOC. Niet lang daarna werd de keuze voor de iQFOiL voor Parijs 2024 gemaakt.

Toekomst van de watersport

Het Open Dutch Sailing Championship is dit jaar helaas niet toegankelijk voor toeschouwers. Maar Badloe en McIntosh willen met deze demo-wedstijden de honderden zeilers die meedoen en de aanwezige genodigden van de organisatie trakteren op de toekomst van de watersport.

TeamNL en Talentploeg zeilers

Naast Kiran Badloe en Lilian de Geus zal ook Sil Hoekstra, trainingspartner van Badloe en de gehele Talentploeg onder leiding van Matthieu Koops meedoen aan deze wedstrijden.

Badloe wil weer naar een foiling board in iedere tuin

Kiran Badloe heeft een droom. In de 90er jaren hadden een miljoen Nederlanders een windsurfplank, die tijden moeten weer terugkomen met behulp van de aantrekkingskracht van het foilen.

“Windsurfen is een geweldige sport. Op mijn negende verjaardag kreeg ik een windsurfles van mijn ouders en sindsdien ben ik verkocht. Ik heb mijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen en ben nooit meer gestopt met windsurfen. Met de komst van het foilen in onze sport denk ik dat we het windsurfen nog meer een boost kunnen geven. Het is gaver, toegankelijker en laagdrempeliger.”

10 uur en je vliegt

Badloe vervolgt: “In Nieuw Zeeland is een windsurfschool die lagere scholen windfoiling klassen geeft. Hij geeft aan dat ze gemiddeld drie lessen nodig hebben om te kunnen foilen. Met andere woorden, in tien uur vlieg je. Die boodschap willen we graag overbrengen”.

Wanneer?

  • Vrijdag 18 september: 15.00 – 17.00
  • Zaterdag 19 september: 15.00 – 17.00
  • Zondag 20 september: 14.00 – 16.00

Meer Nieuws

Top- en breedtesport fuseren tijdens Medemblik Regatta

Top- en breedtesport fuseren tijdens Medemblik Regatta