Gelegenheidsteam in RS Feva wordt dreamteam

Een van de vele jeugdklassen die meedoen op het Open Dutch Sailing Championships is de RS Feva. Marleen Huisman (14) en Silke Zuidema (13) vertegenwoordigen de KWS Sneek en vormen sinds kort een team in deze populaire jeugdboot. Het duo heeft het enorm naar hun zin. Het team kwam, op eigen initiatief, pas twee weken geleden bij elkaar. Op de foto’s van de eerste race van de dag spatte de glimlach er bij beiden vanaf. Genoeg aanleiding voor een kort vraaggesprek.

Stralen

Het stel stond ook aan de wal weer te stralen. Marleen Huisman trapt af: “We zijn zo blij dat dit kampioenschap doorgaat. Alles werd maar afgelast. Ik zeil ook nog in de Flits en daarin hadden we ook geen wedstrijden. Maar we mochten gelukkig wel trainen, in Sneek met onze trainer Tim Spek. Maar we hebben het wel gezellig, we kunnen goed lachen met z’n tweeën. In de wedstrijd is het heel serieus maar als we gefinisht zijn dan kijken we elkaar aan en dan zeggen we ‘goh dat was leuk’. Na de wedstrijd hebben we altijd veel plezier.

Waarom de RS Feva?

Marleen vervolgt: “De RS Feva is een grote klasse met internationale wedstrijden. Je kan ook aan een EK en WK meedoen. Het is een tweemans boot en het is leuk dat er een gennaker op zit. Dat gaat hard. Dat moet ook. Foilen hoeft voor mij niet.”

Silke Zuidema voegde daar snel aan toe: “Ik zou dat wel heel vet vinden om te foilen. We zeilen nu op een baan met de Nacra 15 en die vliegen ook een beetje. Als die een vlaag binnen krijgen dan gaat het heel hard.”

Nederlands kampioen?

Het team staat tweede in de ranglijst met nog één dag te gaan. Wat zijn de verwachtingen voor zondag? “We hopen top drie. We moeten kijken of we het vast kunnen houden. Maar we hebben in elk geval besloten dat we volgend jaar met elkaar blijven varen,” besluit Marleen Huisman.

Over de RS Feva

De RS Feva vormt voor sommigen de overstap van de Optimist naar de 29-er en daarna kan je doorgroeien naar de 49-er voor de jongens en 49-er FX voor de meisjes. Aan het Open Dutch Sailing Championships doen 29 teams mee uit alle windstreken van het land. Dit is een mixed klasse dat wil zeggen er zijn meidenteams, jongensteams en mixed teams en ze starten allemaal tegelijk. Het Nederlands Kampioenschap in de RS Feva begon pas vandaag, zaterdag 19 september, aangezien deze aspirant topsporters op vrijdag nog gewoon op school zitten.

Meer Nieuws

Top- en breedtesport fuseren tijdens Medemblik Regatta

Top- en breedtesport fuseren tijdens Medemblik Regatta