Broeders op zee

In de Contenderklasse doen de drie broers Thorborg mee. Je moet weten de Contender is een boot die zeil je moederziel alleen. Met andere woorden ze strijden, afzonderlijk van elkaar, om de eer van de familie in een bijzonder acrobatische boot. We hebben het over Rik, Mark en Bart Thorborg. Dat is niet zomaar opgeschreven, maar met opzet de oudste eerst. Zo hebben ze ook hun zeilnummers georganiseerd. NED1 voor de oudste en NED 3 voor de jongste. Je kan zelf invullen wie zeilnummer NED 2 heeft.

Na de races van zaterdag staan de twee oudste broers, alle drie zijn 60+, nog in het neopreen met elkaar na te praten over hun balanceeractiviteiten op het water. De zoon van Mark Thorborg komt er ook aanlopen.

Waarom tegen elkaar, niet met elkaar?

Eerste vraag is aan zoon Joost. Waarom zeilen die drie mannen niet met elkaar?

Joost antwoord voorzichtig formulerend kijkend naar z’n vader en oom: “Ehh, ik denk dat ze het leuker vinden om onderlinge competitie met elkaar te hebben dan met elkaar te varen.”

Prummelen aan je bootje

Waarom de Contender? Rik begint: “We zeilen inderdaad niet met elkaar omdat we dan niet Contender kunnen varen. Zo simpel is het. Ik ben de eerste van de drie die Contender ging varen. Ik droomde vroeger al van de Flying Dutchman en ook de Contentder. Ik heb FD gezeild dat was fantastisch schip. Maar, zo mogelijk nog meer gedoe. Want ook de Contender is ook wel een bootje waar je aan moet prummelen; in shape houden, spulletjes kopen, lakken enzo.”

Mark vervolgt: “In 1993 is Rik  begonnen. Niet veel daarna ben ik ook ingestapt. Ik heb dat een paar jaar geprobeerd daarna heb ik tegen mijn jongste broer gezegd: Jij moet ook Contender varen. Dus ik heb hem mijn boot gegeven en zelf een nieuwe gekocht. En toen hadden we er drie.”

Geweldig om weer te racen

Rik vervolgt: “We hebben lang moeten wachten. Fantastisch dat we weer mogen racen. Medemblik is altijd geweldig om te zeilen en het zijn toch een soort familie-uitjes.”

Jongste gaat op kop

Opvallend, of misschien toch niet is de volgorde van de broers in de ranglijst. De jongste broer Bart gaat op kop met een zesde plaats. Dan volgt Mark op de achtste plaats en Rik op een zestiende plaats: ‘May the best man win’!

 

Meer Nieuws

Top- en breedtesport fuseren tijdens Medemblik Regatta

Top- en breedtesport fuseren tijdens Medemblik Regatta