Laser zeiler Niels Broekhuizen stapt over in de Finn

Laser zeiler Niels Broekhuizen zeilt het Open Dutch Sailing Championship niet in zijn vertrouwde Laser. Hij staat op de deelnemerslijst van de Finn. De zeiler vertelt over zijn beweegredenen in de Finn te stappen en hij blikt vooruit op zijn toekomst.

“Ik heb me eigenlijk vooral voor de lol ingeschreven in de Finn voor dit Nederlands Kampioenschap. Mijn volgende grote evenement in de Laser is pas in januari, dat geeft me nu tijd om ook andere dingen te doen naast Laser zeilen.” Het is dus niet een definitieve overstap, maar slechts een klein uitstapje. Komende maand staat voor Broekhuizen in het teken van andere dingen doen, zo zit hij veel op de fiets en heeft hij hier ook een paar wedstrijden voor gepland staan. Dat het voor hem een uitdaging wordt in de Finn beseft hij heel goed.  “Bij veel wind waai ik serieus uit die boot, ik hoop gewoon dat het niet te hard waait. Veel gelegenheid om in spiermassa aan te komen heb ik ook niet, ik zit net in mijn fietsmaand. Ik moet gewoon hopen op niet te veel wind in september. Niet dat ik me niet voorbereid, ik heb wel eerder in de Finn gevaren, een wedstrijd op Loosdrecht. Toen waaide het niet zo hard, daar had ik geluk mee. En komende maand ga ik ook zeker meer uren in de Finn maken om wat handiger te worden in deze boot. Het verschil tussen de Laser en Finn is groot, zo ben je in de Finn bijvoorbeeld veel bezig met de traveller van de grootschoot.”

Met dat fietsen en zeilen in de Finn probeert Broekhuizen even wat afstand van de Laser te nemen. “Niet dat ik daar geen plezier aan beleef, maar ik ben het hele jaar zo druk met die Laser, het is soms ook gewoon even leuk wat andere dingen te doen. Ik blijf dan ook wel actief, alleen even niet in mijn eigen boot. En met het zeilen in de Finn leer ik ook heel veel. De wedstrijden blijven namelijk wel hetzelfde, alleen afhankelijk van de wind, moet ik wat anders varen. We varen het kampioenschap ook niet op een normale plas, de golven en de wind op het IJsselmeer vormen een mooie uitdaging voor mij.”

Blijven zeilen in de toekomst
Ver in de toekomst kijken vind Broekhuizen nog lastig, voor nu richt hij zich op de Spelen van 2020. “Ik ga er alles aan doen om met de Laser naar de Olympische Spelen van 2020 te gaan. Het olympisch zeilen vind ik super leuk, maar wat er na die Spelen gaat gebeuren weet ik nog niet. Ik wil wel in het zeilen blijven, maar er zijn nog zoveel meer opties. Van America’s Cup tot de Volvo Ocean Race en de World Match Racing Tour. Het is alleen lastig in dit circuit te komen, je moet echt de kans krijgen hierin te stappen. Ik weet nog niet goed welke kant ik straks op wil, voor nu ligt de focus in ieder geval volledig op Laser zeilen.”

Op de Open Dutch Sailing Championships moet Broekhuizen het onder andere opnemen tegen Pieter Jan Postma, die dit seizoen is teruggekeerd in de Finn en op het WK al de bronzen medaille wist te bemachtigen. Ook Tobias Kirschbaum neemt deel aan het ODSC, hij leidt de ranglijst van de Finn Fabulous Five, waar het evenement in september ook onderdeel van is. Nicholas Heiner komt zijn Nederlandse titel niet verdedigen, hij vaart de World Cup in Tokio. Voor de Laser zeiler wordt het in ieder geval hard werken om met deze toppers mee te varen. Volg Niels Broekhuizen en zijn Finn avontuur via de kanalen van de Open Dutch Sailing Championships:

Header foto: Niels Broekhuizen in de Laser tijdens de Medemblik Regatta 2018. Credits: Sander van der Borch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *