Aaron van Dok heeft nieuwe uitdaging gevonden in de Laser Radiaal

De Splash Wereldkampioen van 2017, Aaron van Dok, is dit jaar overgestapt naar de Laser Radiaal. Hij zocht na de Splash een nieuwe uitdaging en vond deze in de Laser Radiaal. Op de Open Dutch Sailing Championships strijd hij mee om de Nederlandse titel, hoewel hij niet verwacht op het podium te komen. Dit eerste jaar is het vooral wennen aan de boot, de overstap vanuit de Splash is namelijk toch wel groot.

“Ik had van te voren niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn. Vooral het niveau in de klasse ligt een stuk hoger”, noemt de zeiler als grote verschil. Van Dok was na vorig jaar op zoek naar een nieuwe uitdaging, hij werd ook wat te oud voor de Splash. “Ik ben nu 19 en heb jaren met plezier in de Splash gevaren, maar het werd tijd voor iets anders. Wat ik precies wilde wist ik eerst niet, uiteindelijk hebben we met een groepje Splash zeilers besloten Laser te gaan varen. Die hele groep was uit de Splash gegroeid, dus zijn we samen overgestapt.”

De nieuwe klasse bevalt hem goed, hoewel het wel erg wennen is. “Mijn seizoen verloopt heel wisselend, de ene dag vaar ik goed mee, de andere dag eindig ik ergens achterin het veld. Maar juist dat hogere niveau was ik wel aan toe, de Splash klasse vaart heel anders in de wedstrijden. Daar vaart iedereen aan dezelfde kant van de baan, terwijl bij de Laser zeilers iedereen zijn eigen keus vaart en overal op de baan wel iemand vaart. Daar leer ik veel van, het is veel meer keuzes maken in deze klasse. En als je dan een foutje maakt, kan dit je veel plekken kosten.”

Aaron van Dok bereid zich goed voor op de Open Dutch Sailing Championships. Met zijn trainingsgroep vaart hij veel vanuit Medemblik. “We trainen deels nog met dezelfde trainers als in de Splash, varen op hetzelfde water en dus met dezelfde zeilers. Daarnaast hebben we een aantal nieuwe trainers die zich op het Laser zeilen focussen. Een top 20 klassering moet er wel in zitten op het Nederlands Kampioenschap, maar ik heb nog niet echt een doel gesteld. Dit jaar is echt een jaar om te wennen aan de boot. Volgend jaar wil ik wel weer echt doelen stellen en hier naartoe werken.”

Afgelopen weekend voer de trainingsgroep de United 4 in Medemblik, onder zeer lichte omstandigheden. Komend weekend hebben ze nog een laatste trainingsweekend in Medemblik, aan de voorbereiding zal het dus niet liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *